6. helmikuuta 2018

Mielenkiintoisimmat taruolennot

Mä oon ihan hassuna myyttisiin olentoihin - se on varmaankin suurin syy siihen, että alun perinkään lähdin opiskelemaan folkloristiikkaa. Merihirviöt, metsänhenget, kummitukset ja saunatontut ovat aina olleet mun kuppini teetä, mikäli tiedätte mitä tarkoitan. Tajusin kuitenkin viime viikolla, etten oo koskaan tullut kirjoitelleeksi näistä, joten nyt on hyvä hetki korjata asia, ja esitellä teille mielenkiintoisimpia taruolentoja.


Kuva: Ulisse Aldrovandi, "Serpentum et draconum historia", 1640

Basiliski (Eurooppa)

Basiliski on eurooppalainen taruolento, joka syntyy, kun seitsemänvuotias kukko munii pyöreän munan Sirius-tähden ollessa taivaalla. Tämän jälkeen rupikonna hautoo munaa, kunnes hirviö kuoriutuu. Siistiä, eikö?

Toisin kuin Harry Potterissa tapaamamme käärmemäinen basiliski, "aito ja alkuperäinen" hirviölisko on todellisuudessa lohikäärmemäinen kukon ja käärmeen sekoitus. Riippuen siitä, mistä kysyy, voi basiliskillä olla myös ihmisen pää, lepakon siivet, tai kultainen kruunu päässä.

Basiliskejä on kahta lajia: toinen tappaa katseellaan, ja toinen polttaa kaiken ympäriltään, ja molempien hengitys tappaa kasvit ja saa kivet murenemaan. Basiliskien on uskottu olevan niin myrkyllisiä, että niiden tappaminen on lähes mahdotonta: jos basiliskin yrittää tappaa, voi olennon myrkky levitä asetta pitkin ihmiseen, ja tappaa tämän välittömästi. Basiliskin voi tappaa vain kukko tai kärppä, joiden uskotaan olevan basiliskien suurimpia vihollisia: kärpät ovat immuuneja basiliskin myrkylle ja katseelle, ja kukon kieku tappaa basiliskin välittömästi.

Kuva Kôji Shiraishin elokuvasta "Kuchisake-onna", 2007

Kuchisake onna (Japani)

Kuchisake onna, eli "viillettysuinen nainen" ("slit-mouthed woman") on japanilainen taruolento, jonka uskotaan juontavan juurensa edo-kauden (1603-1868) Japanista, ja joka on 1970-luvulla noussut uudelleen pintaan Japanissa urbaanilegendan muodossa.

Kuchisake onnan uskotaan olevan nainen, jonka mustasukkainen samurai-aviomies saa kiinni pettämisestä, ja rankaisee tätä viiltämällä tämän kasvot auki molemmista suupielistä katanalla. Nainen kuolee saamiinsa vammoihin, ja palaa kostamaan pahantahtoisena henkenä. Kuchisake onna lähestyy mahdollista uhriaan kadulla, kasvoillaan Japanissa yleisessä käytössä oleva kirurginmaski, ja kysyy tältä, onko hän tämän mielestä kaunis. Jos naiselle vastaa kyllä, tämä riisuu maskinsa ja kysyy uudestaan. Jos tähän vastaa uudestaan kyllä, viiltää kuchisake onna uhrinsa kasvot, tehden tästä näköisensä. Jos tälle taas vastaa ei, kuchisake onna kävelee pois, mutta seuraa uhriaan tämän kotiin ja tappaa tämän samana yönä. Kuchisake onnaa on mahdollista hämätä antamalla epämääräisiä vastauksia, kuten "ehkä", tai toistamalla tälle saman kysymyksen. Jotkut ovat heittäneet kuchisake onnalle hedelmiä tai karkkeja hämäykseksi päästäkseen juoksemaan pakoon.

On sanottu, että vuonna 1979 kuchisake onnasta tehtiin lukuisia silminnäkijähavaintoja pitkin Nagasakin aluetta, ja tiedon levitessä muualle Japaniin, syntyi paikoitellen suurikin paniikki: joissakin kaupungeissa oppilaat eivät koulupäivien päätteeksi saanut kulkea yksin kotiin, vaan heidän oli turvallisuutensa vuoksi liikuttava opettajan saattamissa ryhmissä. Tuoreimmat havainnot ovat Etelä-Koreasta vuodelta 2004, jossa punainen kirurginmaski kasvoillaan liikkuvan naisen on kerrottu jahtaavan lapsia.


Kuva NBC:n TV-sarja Grimmin 3. kauden 14. jaksosta "Mommy Dearest"

Aswang (Filippiinit)

Aswang, Tik-Tik, tai Wak-Wak on filippiiniläinen muodonmuuttaja, joka näyttää päiväsaikaan tavalliselta ihmiseltä, mutta joka metsästää öisin metsään eksyneitä kyläläisiä ravinnokseen suuren koiran, lepakon, kissan, villisian tai korpin hahmossa. Aswangin lempiruokaa ovat sydämet, maksat ja pienet lapset, mutta niiden suurinta herkkua ovat syntymättömät sikiöt, jotka nämä vievät äitiensä kohduista pitkillä kielillään äitien nukkuessa kotonaan. Aswangit

Aswangit ovat monella tavalla vampyyrin kaltaisia: ne karttavat valkosipulia, ja ne voidaan tappaa pyhällä vedellä, suolalla, ja uskonnollisilla esineillä. Päivänvalo ei kuitenkaan vahingoita niitä, ja ne voivat elää kyläläisten keskellä aivan tavallista elämää. Aswangin erottaa tavallisesta ihmisestä siten, että kuvat heijastuvat ylösalaisin aswangien silmistä. Ihminen voi mennä naimisiin aswangin kanssa, mutta tämä tarkoittaa sitä, että hääyönä puolisostakin tulee aswang.

Legendat aswangeista ovat melko tuoreita: espanjalaisten siirtomaaisäntien uskotaan keksineen ne 1500-luvulla pelokkeeksi pitämään paikalliset kurissa - mikä sen tehokkaampaa, kuin kertoa, että kylän laitamilla asuu ihmissyöjähirviöitä? Aswangit ovat vielä nykyäänkin pelätyimpiä taruolentoja Filippiineillä, erityisesti Visayasin alueella.

Kuva Supermassive Gamesin ja Sony Interactive Entertainmentin PS4-pelistä "Until Dawn"

Wendigo (USA/Kanada)

Wendigo on Pohjois-Amerikan algonkin-kansojen tuntema hirviö, joka metsästää ihmisiä ravinnokseen pohjoisen metsissä. Wendigot ovat syntyneet nälänhädästä, joka on pakottanut ihmiset kannibalismiin: ihminen, joka syö toisen ihmisen lihaa, tuomitaan elämään ikuisesti wendigona. Wendigot voivat myös hallita säätä ja tuoda pimeyden ennenaikaisesti. Wendigo-myytti on elänyt vahvana vielä 1950-luvulla.

Wendigot kuvataan usein iholtaan mustina, karvan peittäminä luurangonlaihoina ihmistä muistuttavina otuksina, jonka silmät ovat kirkkaan punaiset. Sen ääni on kimeä, ja wendigo voi jahdata uhriaan tuntikausia, ajaen tämän lopulta hulluksi.

Wendigo-legendan mukaan on nimetty psykiatrinen sairaus, wendigo-psykoosi, jonka oireistoon kuuluu muun muassa unettomuus, anoreksian kaltaiset oireet, ja himo syödä ihmislihaa.

Tässä olivat neljä mun mielestäni mielenkiintoisinta taruolentoa! Mikä on mielenkiintoisin olento, jonka te tiedätte?

5 kommenttia :

 1. Hhuh nää on niin jänniä, vähän pelottavia mutta sairaan mielenkiintoisia! Oon yksin kotona ja karmi lukea näitä, oon tosi herkkä tällaisille mutta silti luen nätä koska nää on oikeesti mielenkiintoisia.

  Mun mies ja meidän ystävä pelas jonkun kauhupelin pleikalla läpi joskus kesällä missä oli nuita wendigoja. Mä en kauhua katso mutta tuota peliä seurasin loppuun asti vaikka se hirvee olikin. Luettiin sillon porukalla näistä wendigoista netistä sillon ja hyi kamala! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit, vaikka olivatkin vähän karmivia! :'D Oisvatko pelanneet just tuota Until Dawnia, josta tuon wendigon kuvan lainasin? Pelailen sitä ite tällä hetkellä ja ai että, aivan parasta viihdettä kolmelta aamuyöstä!

   Poista
 2. JES, just tällaista mystiikkaa oon etsinyt! Mä olen aina ollut kiinnostunut mytologiasta ja taruolennoista, ja varhaisteini-iässä kahmin tietoa japanilaisista uskomuksista ja hirviöistä. Nykyisin kiinnostus on siirtynyt tänne Skandinavian alueelle, ja kaiken maailman näkit, maahiset, saunatontut ja muinaiset jumalhahmot kiinnostaa, ja etenkin se, miten jotkut uskomukset on pysyneet lähes muuttumattomina tähän asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi joidenkin uskomusten muuttumattomuus on kyllä hyvä huomio, nimittäin mutkin on opetettu lapsena pelkäämään näkkiä ja kunnioittamaan saunatonttua! :D Pohjois-Euroopan ja erityisesti Skandinavian mytologiat pitävät sisällään niin monenlaisia mielenkiintoisia otuksia, että ne ansaitsisivat oman postauksensa.

   Poista
 3. Mmmmm…. Oli hyvä…. Mut ois ehkä voinu olla enemmän näitä😒 PLS LISÄÄÄ😫 T: 4a- luokkalainen

  VastaaPoista