12. toukokuuta 2018

Millainen bloggaaja olen? 20 kysymystä ja vastausta

Tämä kyseinen haaste tuli mua vastaan sekä Paulan että Iidan blogeissa, ja ajattelin heti, että tässä on haaste, johon munkin on tartuttava, vaikkei mua kukaan tähän missään välissä haastanutkaan! Oon tosi jälkijunassa tän kanssa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö näin?
1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Mä aloitin blogin pitämisen päiväkirjatyylisesti, ja jälkeenpäin siitä on jäänyt enemmän tai vähemmän tapa. Mulla ei koskaan ollut mitään suurta ajatusta blogin aloittamisen taustalla, vaan aloitin osittain siksi, että siihen aikaan kaikilla muillakin oli blogi.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Haamupuheluja täytti alkuvuodesta vuoden, mutta mulla on ollut jonkinlainen blogi vuodesta 2008 asti - syksyllä mulla pamahtaa siis mittariin 10 vuotta blogimaailmassa!


3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.?

Mä oon omassa päässäni jakanut mun blogini kolmeen isompaan aihealueeseen; lifestyleen, kulttuuriin ja matkailuun. Jokainen näistä pitää sisällään vähän pienempiä osa-alueita, kuten kauneudenhoidon, musiikin, museot, opiskelun ja mielenterveyden.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

yritän pitää rytminä kaksi kertaa viikossa, mutta toisina viikkoina asiaa meinaa riittää kolmeen tai neljäänkin postaukseen siten, että ajastettuna julkaistuna postaukset tuntuvat ilmestyvän tyhmissä väleissä, ja toisina viikkoia taas ei tunnu irtoavan mitään. Viime aikoina ollaan menty vähän jälkimmäisissä fiiliksissä.

5. Kummat ensin, kuvat vai teksti?

Riippuu ihan postauksesta! Esimerkiksi reissussa mä kuvaan ensin ja rakennan tekstin niiden ympärille, ja joissakin muissa postauksissa, kuten tässä, mä kirjoitan tekstit ensin ja täyttelen tekstiä jälkikäteen kuvilla.6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?

Ihan normaalista arjesta: reissaamisesta, musiikista, leffoista, koulusta, uutisista ja muusta vastaavasta, jolla oon itseni ympäröinyt.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Mä bloggaan ihan kellon ympäri! Parhaiten tekstiä tuntuu tulevan päivällä, aamuisin ja iltaisin oon liian väsynyt, ja öisin taas ajatukset eivät tunnu pysyvän kasassa tarpeeksi kunnon postauksen aikaansaamiseksi.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?

Mä aloitan uuden blogitekstin luonnostelun vähintään kahdesti viikossa (tällä hetkellä luonnoksia on 14) ja kirjoittelen niitä melkein päivittäin, kuvia otan aina kun on jotain kuvattavaa, ja kommentteihin vastailen yleensä ainakin melkein heti sen jälkeen, kun oon muistanut julkaista uudet kommentit. Nyt mulla oli vähän aikaa pois päältä uusista kommenteista ilmoittaminen, ja sain aikaiseksi laittaa sen uudelleen päälle vasta eilen, eli sori kauheasti kaikille, joiden kommentit odottavat vielä julkaisua ja vastausta!

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen kyllä! Mä luen pääsääntöisesti lifestyle-blogeja, joista löytyy joku "erikoinen" twisti, esimerkiksi bloggaajan erikoinen tapa pukeutua tai meikata, tai vaikkapa jokin mielenkiintoinen harrastus. Lisäksi tykkään lukea blogeja ihmisiltä, jotka tykkäävät samoista bändeistä, kirjoista, leffoista tai muusta samanlaisesta, sekä tietenkin tykkään lukea tuttujen blogeja.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Selkeä ja kaunis ulkoasu, kuvat, kirjoitustyyli, mielenkiintoiset aihealueet.11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?


  1. Monipuolinen ja vaihteleva harrastus, jossa pääsee toteuttamaan itseään.
  2. Blogin kautta pääsee tutustumaan aivan mahtaviin ihmisiin, niin lukijoihin, kuin muihinkin bloggaajiin.
  3. Blogi on ihan toimiva motivaattori oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemiseen.

12. Entä kolme huonointa asiaa?


  1. Itselleen tulee liian helposti asetettua liian kovia tavoitteita, joiden saavuttamatta jättäminen syö motivaatiota.
  2. Bloggaaminen syö aivan mielettömästi aikaa: postausten suunnittelu ja kirjoittaminen, kuvaaminen, kuvien muokkaus, editointi, itsensä mainostaminen...
  3. Lukijakuntaa on jatkuvasti vaikeampi ja vaikeampi tavoittaa. Yhä harvempi tuntuu jaksavan enää lukea blogeja, kun YouTubesta saa samat tarinat huomattavasti vähemmällä vaivalla.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi esimerkiksi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Olen! Mua harmittaa tosi paljon, että oon niin huono kommentteihin vastailussa kun olen. Musta tuntuu välillä tosi tyhmälle vastata neljännen kerran peräkkäin samalle ihmiselle pelkkä "kiitos!" johonkin kommenttiin, kun en keksi mitään muuta sanottavaa, joten valitettavan usein jätän vastaamatta mitään, vaikka tietoisesti tiedän, että pelkkä se kiitoskin on parempi kuin ei mitään. Mä en kuitenkaan jätä vastailematta sen takia, että haluaisin olla jotenkin ikävä, en vaan yksinkertaisesti useimmiten keksi mitään fiksua vastattavaa.

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten instagramia tai facebooksivua?

Kyllä vain! Blogin Instagram on samalla henkilökohtainen tilini, joka löytyy TÄSTÄ, ja blogin Facebook-sivun löydätte TÄSTÄ.

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Aiemmin tähän jo vastasinkin, mutta mulla on monta postausta samaan aikaan tulilla. Tällä hetkellä luonnoksia on neljätoista, joista kolme ovat kuvia vaille julkaisuvalmiit, ja lopuissa onkin enemmän tai vähemmän vielä kirjoiteltavaa ja viilailtavaa ennen, kuin päästään julkaisunapille asti.16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi, vai pyritkö pitämään blogisi mahdollisimman omana tietonasi?

Mun lähipiiristä kaikki tietävät mun blogistani, en oo koskaan nähnyt tarvetta pitää sitä millään tavalla salassa.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Mä en hyödytästä blogista millään tapaa taloudellisesti. Joulukuussa kävin pikkujouluissa, josta sain mukaan lahjakassin pikkujoulujen sponsoreilta, mutta muuten mä en ole saanut mitään testattavaakaan.

18. Mikä tarina on blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Haamupuhelujen taustalla ei oo mitään erityistä tarinaa taustallaan. Mä mietin päiväkausia lyhyttä ja ytimekästä suomen kielistä nimeä, joka on kuitenkin mun näköiseni, kirjoitettuna kivan näköinen, ja jota voi käyttää Bloggerin osoitteessa. Mun suurin inspiraatio oli ehkä Pariisin kevään "Haamupuhelu"-biisi, jota kuuntelin blogin luomisen aikoihin tosi ahkerasti, mutta jolle mä en kuitenkaan voi antaa 100% kunniaa, koska samoihin aikoihin Iltalehden tai jonkun vastaavan iltapäivälehden nettisivuilla tuli vastaan juttu öisistä haamupuheluista, jotka ovat kiusanneet ihmisiä. Mä aattelin, että tää on varmaan joku universumin merkki, ja blogin nimeksi tuli Haamupuheluja.

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?

Mulla on jo sen verran kevättä rinnassa, että ulkoasun päivittäminen vähän keväisemmäksi houkuttelee vähän. Mitään radikaalia ei ole luvassa, mutta kevääksi ja kesäksi haluan ehdottomasti hieman siromman bannerin!

Blogin kehitys mulla sen sijaan on jatkuvasti mielessä, ja oonkin tän alkuvuoden yrittänyt epätoivoisesti panostaa tasaisempaan postausrytmiin, joka ei maaliskuussa oikein päässyt oikeuksiinsa. Nyt on kuitenkin hyvä hetki yrittää uudelleen, kun tässä viime- ja lähiaikoina on tapahtunut ja tapahtumassa niin paljon kaikkea, että postailtavaa varmasti riittää!

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle.

Ole oma itsesi, älä ota turhaa stressiä blogista, ja kirjoittele siitä, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä!Mä en lähde erikseen nimeämään uusia haastettuja tähän, vaan haastan sen sijaan jokaisen tätä lukevan bloggaajan tähän mukaan, jos et ole jo tätä ehtinyt tekemään! 

1 kommentti :

  1. Ehdottomasti parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Kiva, kun tartuit tähän :) Mä muuten samaistun tosi kovaa tuohon kommenttivastauspaineeseen, ja erityisesti sellaiset matkailu- ja fiilispostauksiin tulevat kommentit ovat joskus tosi vaikeita. Onneksi kuitenkin jotkut asiat (esim HÄÄT), ovat sellaisia, että kommentteihin vastaaminen on superhelppoa ja aiheesta voisi höpistä tuntitolkulla, ehkä jopa alkuperäisen kommentoijan kyllästymiseen asti :D Tasapaino on tärkeintä!

    VastaaPoista