25. syyskuuta 2018

Mun ensimmäiset monitehoni

Mä kävin optikolla viimeksi syksyllä 2015, ja näöntarkastuksen jälkeen optikko totesi mulle, että niistä laseista tulee mun viimeiset yksiteholinssini. Ajatus riipaisi vähän, lähinnä mun lompakkoani, mutta kesäksi saatujen töiden vuoksi mun lompakkoni kuiskasi "go for it", ja niinhän mä tein. Ekan palkan saatuani marssin Specsaversille, istuin optikon tuoliin, ja monitehothan sieltä napsahti.
Kuten aina optikolle mennessäni, mä valikoin etukäteen parit eri tyyliset kehykset verkkokaupasta, ja ehdotin niitä optikolle. Mun on pakko antaa Specsaversille ihan valtavan suuri plussa siitä, että kerrankin mun toiveitani kuunneltiin! Sain kuin sainkin ihan ilman mitään mukinoita kokeiltavakseni juuri sellaisia silmälaseja kuin olin toivonut. Tää ei mun aiempien kokemuksieni mukaan oo missään nimessä itsestäänselvyys: aina aiemmin on joku muu tiennyt paremmin, mikä on mun tyyliäni, ja joka kerta mulla on jäänyt silmälasit käyttämättä.

Noottia Specsaversille mun on pakko antaa siitä, että nettisivujen kautta on todella hankala arvioida etukäteen lasien hintoja. Kehysten hinnat löytyy kyllä, mutta itse linssien hinnat on todella hämärästi merkitty sinne - laskin etukäteen, että laseille tulisi hintaa rapiat kaksisataa euroa, mutta lopullinen hinta kaksinkertaistui syystä tai toisesta. Lisäksi laseista ei saanut minkäänlaista opiskelija-alennusta, (tai sitä ei haluttu antaa, sillä se ei ollut "kannattavaa") toisin kuin muista liikkeistä, joissa olen aiemmin käynyt.Mun laseikseni valikoituivat pyöreät Kylie 07 -kehykset Kylie Minogue -kokoelmasta ruusukultaisina ja vihreinä, sekä tummanharmaat pilottimalliset Denzil-kehykset. Toinen iso nootti tulee Specsaversille verkkokaupan valikoiman päivitystiheydestä: Kylie 07 -kehykset eivät suinkaan olleet mun ensimmäinen valintani, vaan rakastuin verkkokaupasta löytyneisiin pyöreisiin, tummanharmaisiin Watson-kehyksiin, joita ei kuitenkaan optikkoliikkeen työntekijöiden mukaan ole ollut heidän valikoimissaan vuosiin - siitä huolimatta kehykset löytyivät kesäkuussa heidän verkkokaupastaan, ja äsken tarkistaessani löytyivät kehykset edelleen sieltä.

Mulla kesti muutaman viikon tottua elämään monitehojen kanssa, ja sen parin viikon jälkeen mulla ei ole ollut ongelmaa ottaa laseja uudelleen käyttöön esimerkiksi oltuani pari päivää kokonaan ilman laseja.Mun on pako myöntää, että mun "ylpeyteni" on vähän ottanut kolhua monitehoista (ne mielletään usein "mummolaseiksi"), joten vertaistuki on tervetullutta! Onko sulla monitehot käytössä?

6 kommenttia :

 1. Onpas tosi upeat lasit! Mulla on tällä hetkellä täydellinen haukan näkö, mutta tiedän, että muutaman vuoden kuluttua se on huonontunut, kun teen näyttöpäätetyötä.

  Melkein kaikilla meidän toimistolla on käytössä silmälasit, ja muutamalla tietääkseni on monitehot, vaikka kohtuullisen nuoria ovatkin. Et siis ole asian kanssa yksin, eikä monitehojen käytössä ei ole mitään hävettävää. Ne helpottavat elämää, eikä oikeasti kukaan päältäpäin huomaa, onko lasit yksi- vai monitehoiset. Paitsi ehkä optikot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta, optikkokin selitti, kuinka monitehojen hionta on kehittyny niin paljon, ettei linssin kauko-osan ja lähiosan rajaa enää ees huomaa, ellei oikein tarkasti kato. :D

   Poista
 2. Hienoa, että totuit monitehoihin suht helposti! Minulle määrättiin "mummolasit" pari vuotta sitten, mutten koskaan oppinut elämään niiden kanssa! Taistelin sinnikkäästi vajaat pari kuukautta, pidin laseja koko ajan ja yritin tottua. Mulla oli tietenkin halvimmat mahdolliset linssit. Olo oli merisairas, silmiä särki, päätä huimasi; en nähnyt lähelle enkä kauas! Lopulta palautin ne lasit (kiitos Nissenille, että maksoivat rahat takaisin). Nyt menen kaukolaseilla ja (edesmenneen) Tiimarin lukulaseilla. Hankalaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sulla oli noin huono mäihä niiden lasien kanssa! D: Kaikki ei vaan totu monitehoihin, mut hyvä että sait ees rahat takasin niistä, ettei mennyt hukkaan! Onneks oot keksiny korvikkeen niille!

   Poista
 3. Millaiset vahvuudet sulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muistaakseni toisessa silmässä +0.25 ja toisessa -0.25 kun kattoo kauas, lähelle katottaessa on muistaakseni +0.25 ja toisessa -0.50! Eli vaikka vahvuudet ei päätä huimaa niin silmien eriparisuus on aiheuttanu ihan mojovat hedarit vuosien saatossa. :D

   Poista