9. lokakuuta 2017

Mitä pakata matkalle ilman matkalaukkua?

Pakkaaminen on varmaan matkalle lähtemisen stressaavin osuus: pitää muistaa niin monta asiaa, ja kaikki pitää saada mahtumaan mukaan - mielellään niin, että mahdollisille tuliaisille ja matkamuistoillekin jää tilaa. Koska mun oma matka lähestyy jo hurjaa vauhtia, kerron teille nyt, mitkä ovat mun välttämättömät käsimatkatavarani, sekä pari vinkkiä niiden valintaan ja pakkaamiseen.
1. Passi ja matka-asiakirjat

Riippuen kohdemaasta, on syytä muistaa ottaa mukaan passi tai henkilökortti. Mä en itse luota siihen, että pääsisin pelkällä henkilökortilla maahan, joten pelaan aina varma päälle ottamalla mukaan passin. Matka-asiakirjat on nykyään mahdollista saada suoraan puhelimeen, mutta mä mielummin tulostan nekin itselleni, ja säilytän saatuja lentolippuja sitten yöpymispaikasta riippuen joko lukitussa matkalaukussa, hotellin kassakaapissa tai kaverin luona.

2. Vaihtovaattekerta (tai pari)

Aina on mahdollista, että lentoyhtiö kadottaa ruumaan menneen matkalaukun, tai voi olla, että otat mukaan vain käsimatkatavarat. Mikäli sinulla on ruumaan menevä laukku, kannattaa silti pakata käsimatkatavaroihin vähintään vaihtoalusvaatteet, sukat ja vaihtopaita. Mikäli otat mukaasi vain käsimatkatavarat, säästää vaatteiden rullaus viikkaamisen sijaan runsaasti tilaa. Cabin Class -kokoiset matkalaukut, eli käsimatkatavaraksi laskettavat matkalaukut ovat todella käteviä, mutta mikäli sellaista ei ole saatavilla, ovat selkäreput olkalaukkuja tilavampi vaihtoehto.

3. Hygieniatarvikkeet, kosmetiikka ja lääkkeet

Hammasharja, pieni hammastahnatuubi, deodorantti, matkapullot shampoota, hoitoainetta ja pesuainetta, käsimatkatavaroihin tietenkin! Meikinpuhdistusaineen voi korvata helposti puhdistusliinoilla: tällöin on yksi nestepullo vähemmän huolehdittavana. Naisten kannattaa varata mukaan muutama side mukaan koko paketin sijasta: maailmasta tuskin löytyy montakaan maata, josta ei saisi ostettua kuukautissuojia.

Kaikkiin hotelleihin, ja erityisesti hostelleihin, eivät pyyhkeet kuulu huoneen hintaan. Tällöin kannattaa ehdottomasti ostaa periltä halpa pyyhe, jonka voi jättää jälkeensä sen sijaan, että kantaisi edes takaisin isoa pyyhettä.

Lääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan, ja matkaa varten on hyvä käydä pyytämässä apteekista englanninkielinen resepti matkalle. Itse resepti on apteekista saamassasi paperissa tietenkin suomeksi, mutta paperissa on englanniksi selvitys siitä, että seuraava resepti on annettu sinulle sairauden hoitoon. Pieni ensiapupakkaus on myös hyvä kasata matkaa varten, sillä koskaan ei tiedä, milloin laastarille tai käsidesille on tarvetta. Kosmetiikkaa kannattaa varata mukaan vain aivan välttämättömimmät, ja pitää koko ajan mielessä lentoyhtiöiden matkustamoon sallima nestemäärä.4. Kamera, tarvikkeet, ja muu elektroniikka

Kamera on ehdottomasti jokaisen matkoistaan blogiin kirjoittavan ihmisen ykkösvaruste. Itse kameran lisäksi kannattaa pakata mukaan myös kameran laturi, sekä mielummin yksi, iso muistikortti usean pienemmän sijasta. Puhelimen laturi on luonnollisesti myös hyvä olla mukana.

Jos lähtee matkalle vaikkapa Britanniaan tai Yhdysvaltoihin, on hyvä ottaa mukaan myös adapteri pistorasiaa varten. Muun muassa Tigerin ja Clas Ohlsonin valikoimista löytyy muutamaa erilaista adapteria, ja monesta hotellista, hostellista tai turistikrääsää myyvistä liikkeistä saa ostettua tai ainakin vuokrattua adaptereita. Jos kyseessä on pidempi matka ja lentoyhtiö näyttää elokuvan, on esimerkiksi Tigeristä mahdollista ostaa lentokoneadaptereita kuulokkeisiin, jollei lentokoneessa myytävät, kieltämättä huonolaatuiset kuulokkeet houkuttele.

5. Kirja, kalenteri ja kirjoitusvälineet

Lentäminen on joskus tylsää. Netflix ja Viaplay tarjoavat nykyään mahdollisuuden ladata elokuvia ja sarjoja offline-tilassa katsottavaksi. Ne kuitenkin syövät akkua, eikä lentokoneeseen nousun jälkeen useinkaan ole mahdollista ladata puhelinta ennen majoituspaikkaan pääsyä (jos kuitenkin haluaa katsoa lentomatkalla elokuvia, on hyvä pakata mukaan myös matkalaturi). Mielenkiintoinen kirja on oivallinen tapa kuluttaa pitkäkin lento yhdessä hujauksessa! Jos lukeminen ei kuitenkaan nappaa, ovat kalenteri (tai vastaava) ja kirjoitusvälineet hyvä vaihtoehto. Lennon voi käyttää piirtäen, kirjoittaen tai vaikkapa edessä olevan matkan viimeisiä yksityiskohtia suunnitellen!

6. Seikkailumieli

Joo, kuinka kliseinen tapa päättää tällainen lista, mutta seikkailumieltä on ihan oikeasti syytä pakata mukaan roppakaupalla! Mä olen vuodesta toiseen Englannissa käydessäni kiertänyt vain samoissa paikoissa, mutta tällä kertaa mä aion repäistä, ja antaa Lontoossa pari vuotta asuneen kaverini johdatella mua aivan uusiin paikkoihin. Reissusta voi saada seikkailun pienillä teoilla. Metron tai bussin sijaan voi napata joltain kioskilta mukaansa kartan ja kävellä lyhyemmät matkat vaikka kiertoreittien kautta; jos käy ulkona syömässä, kannattaa kokeilla tutun ja turvallisen sijaan paikallisia ruokia; turistirysien sijaan voi kysyä paikallisilta vaikka sosiaalisen median kautta tai hotellin infosta paikkoja, jotka heidän mielestään ovat näkemisen arvoisia. Kovin kauas omasta mukavuusalueesta ei tarvitse mennä saadakseen aikaan reissun, joka voi poiketa täysin etukäteen suunnittelemastasi matkasta!Tässä mun vinkkini siitä, mitä kannattaa pakata mukaan silloin, kun matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa! Pakatessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä matkan kesto ja kohdemaa, sillä ne vaikuttavat siihen, mitä matkaan kannattaa ottaa.

Oletteko te koskaan lähteneet ulkomaille pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, tai oletteko suunnittelemassa sitä? Mitä te pakkaisitte mukaanne? Unohdinko teistä jotain, mitä pitäisi ehdottomasti ottaa mukaan matkalle?

3 kommenttia :

 1. Alle neljän päivän reissuille otan yleensä ainoastaan käsimatkatavaran mukaan. Yleensä Lontooseen tulee pakattua vain tärkeimmät kosmetiikat, yöpuku ja yks vaihtopaita sekä alusvaatteet. Vähemmälläkin on tosin pärjätty, sillä kerran kävin niin, että minä luulin isäni nostaneen laukkuni autoon ja isäni luuli minun nostaneeni laukkuni autoon. No laukkuhan jäi eteiseen kotiinpaluuta odottamaan ja minä lähdin Lontooseen pelkällä käsilaukulla. Onneksi siellä oli passit ja vastaavat, joten maahan päästiin ja kävin vaan ostamassa sieltä uuden laukun joka kyllä luonnollisesti täyttyi ostoksista 😅 On kyllä kätevää pakata ainakin yhdet vaihtovaatteet käsimatkatavaroihin, etenkin jos lähtee johonkin pidemmälle. Tämän opin itse kantapään kautta. Lennettiin joitakin vuosia sitten Afrikkaan ja meillä oli kaksi välilaskua. Toinen lentomme oli kuitenkin niin myöhässä, että vain juosten ehdimme viimeiselle lennollemme - luonnollisesti meidän laukut siis eivät ehtineet. Niinpä saavuttiin kuumaan Afrikkaan vuorokauden kestäneen lentämisen jälkeen. Lentokoneisiin olin tietenkin pukeutunut lämpimästi ja rennosti mustiin paksuihin lökäreihin ja huppariin sekä mustaan paitaan. Noh, mikäs siinä sitten oli kun laukkuja saatiin vuorokausi odotella ja vietin siis yli kaksi vuorokautta noissa tamineissa ensin lentokoneessa ja sitten hikoillen Afrikan kuumuudessa.. Ei kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, varmasti kurja kokemus! Onneksi laukut ehtivät perille kuitenkin jo niin nopeasti, kun joskus laukkuja saa odotella parikin viikkoa, etenkin sesongin ulkopuolella.

   Poista
 2. Heips! Sä ja sun blogi pääsitte esittelyyn mun blogiin. :)
  http://www.nooraemilia.fi/2017/10/blogeja-lukulistalle.html

  VastaaPoista