19. kesäkuuta 2017

Tulipalo

HS: "Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla"
HS: "Poliisi: Siltamäen valtava tulipalo näyttää syttyneen 9–10-vuotiaiden lasten tulileikeistä"Meillä oli viimeyönä astetta jännempi meno, kun ihan tuosta naapurista alkoi kuulua kymmenen jälkeen hurjaa pamahtelua. Koira alkoi haukkua. Sanoin sille, ettei ole mitään hätää, naapurissa vain kolistellaan, mutta siirtäessäni edessä ollutta verhoa, paljastui naapuritalon takaa valtava savupatsas ja liekit leiskuivat puiden välissä. Nappasin mukaani vain avaimet ja lähdin seuraamaan sivusta, kun vähän matkan päässä rakenteilla olevan kerrostalon pihalla paloi.


Puistossa oli mun lisäkseni koko naapurusto, Hesarin arvion mukaan toista sataa ihmistä. Mä en edes tiennyt, että näillä kulmilla asuu niin paljon ihmisiä, kun täällä harvemmin näkyy mitään liikettä. Kaveri totesikin jossain vaiheessa iltaa, että olisi sitä varmaan parempiakin tapoja tutustua naapureihin.Jos joku ei jaksa avata noita alkuun linkittämiäni Hesarin juttuja tästä, selitän parhaani mukaan omin sanoin mitä tästä tiedetään ja millaisia tarinoita meidän kylällä tästä liikkuu.

Kymmenen aikaan hätäkeskus sai soiton, että tällä rakennustyömaalla sijaitseva puurakennus on tulessa. Rakennuksessa oli taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten kerhohuone. Kovat pamaukset, jotka kuuluivat meille asti, olivat peräisin kuumudessa räjähtäneistä kaasupulloista, joista paikan päällä kuulin ainakin yhden lentäneen rakenteilla olevan talon katolle ja sytyttäneen siellä pienemmän palon.

Mä olin paikalla vähän varttia yli kymmenen jälkeen, ja heti tämän jälkeen alettiin sammuttaa tulta. Kun lähdin paikalta puoli kahdentoista aikaan, pihan rakennus oli enää kasa kytevää puuta. Puolen yön jälkeen alkoi kuulua uutta pamahtelua, ja lähdin naapureiden kanssa ottamaan siitä selvää. Poliisi ampui pelastuslaitoksen pyynnöstä kaasupulloja vaarattomaksi. Laskimme yhteensä 43 laukausta hieman vajaan puolen tunnin aikana. Sammutustöitä tehtiin aamuyöhön asti.

Seuraavana aamuna porukkaa kiinnosti yhä rakennustyömaan tapahtumat, ja naapuri tiesi kertoa jo ennen uutisia, että tapausta tutkittiin edellisestä illasta poiketen murhapolttona, sillä työmaalla oli vielä vähän ennen palon alkua ollut työmiehiä. Tämä muuttui törkeäksi vahingonteoksi muutaman tunnin päästä. Palosta ei tullut henkilövahinkoja.

Joku naapuritalon lapsista osasi sanoa, että samassa pihassa leikkinyt noin kahdeksanvuotias lapsi olisi ystävineen sytyttänyt palon, ja uutiset vahvistivat parin tunnin päästä palon syttyneen 9-10 vuotiaiden lasten leikeistä. Poliisi ei ole kommentoinut leikkien laatua, mutta muutamasta suusta on kuulunut tarina eristevillasta ja bensasta, sekä saman lapsiporukan yrityksestä polttaa puu samassa puistossa aiemmin päivällä. Aamupäivällä arvioitiin, että palosta aiheutuneet "vahingot ovat miljoonaluokkaa".Mun on ollut jotenkin tosi vaikea suhtautua mitenkään tähän incidenttiin. Mun on hankala kietoa mun päätäni sen ympärille, että tää tosiaan tapahtui kivenheiton päässä mun kotiovelta, ja vielä vaikeampaa mun on ollut ymmärtää se, että naapuri oli kuullut pelastuslaitoksen arvioivan, että jos olisi tuullut yhtään kovempaa, olisi koko naapurusto palanut pikavauhtia poroksi - meidän naapurusto koostuu useasta kymmenestä tiiviisti rakennetusta vanhasta puutalosta.

Vaikka tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, mä oon viettäny koko päivän murehtien sitä, miten paljon pahemmin tässä koko hommassa olisi voinut käydä. Onneksi pelastuslaitos oli paikalla nopeasti ja keli oli lähes tyyni.

3 kommenttia :

  1. Tosi hyvä kuulla, että selvisitte koko naapurusto säikähdyksellä! Ja aika kammottavaa ajatella, että jos tosiaan muksut sytyttivät palon, miltä heistä ja heidän perheistään tällä hetkellä tuntuu. Onni onnettomuudessa, etteivät se saaneet omalletunnolleen myös menetettyjä ihmishenkiä.

    VastaaPoista
  2. Mä en osaa kuvitellakaan, miltä muksujen perheistä tuntuu, puhumattakaan itse muksuista! Pari yötä tuli nukuttua vähän kevyemmin kuin tavallisesti, vaikka tekijät löydettiinkin heti seuraavana päivänä eikä tilanteesta ollutkaan varsinaisesti uhkaa ihmishengille.

    VastaaPoista
  3. Aika hurjaa! Hyvä että säikähdyksellä silti selvittiin. Meidän talo valmistui aivan hiljattain, ja sinne asennettiin kunnon paloilmoitusjärjestelmä ja tehtiin myös paloilmoittimen varmennustarkastukset ja muut. Siitä ei kyllä sovi luistaa. Nyt voi nukkua yöt huoletta.

    VastaaPoista