20. marraskuuta 2020

Patarei vangla

Elokuun lopussa lähdin työkaverinin Janinan kanssa lyhyelle reissulle Tallinnaan. Matkan aikana kiersimme muutamissa museoissa, joista ehdottomasti pysäyttävin oli vanha Tallinnan keskusvankila, Patarei.


Patarein vankila rakennettiin Venäjän tsaari Nikolai I:n määräyksestä vuosien 1828 ja 1840 välillä Pietarin suojelemiseen tarjoitetuksi merilinnoitukseksi. 1920 sen käyttötarkoitus kuitenkin muuttui: linnoituksesta tehtiin Tallinnan keskusvankila, jona se toimi aina vuoteen 1940 asti, jolloin vankila siirtyi vuorotellen Neuvostoliiton ja Saksan hallintaan.Viron itsenäistyttyä 1991, vankila jatkoi toimintaansa Tallinnan keskusvankilana aina vuoteen 2002 asti.


Patarein vankilan alue levittäytyy yli neljän hehtaarin kokoiselle alueelle, ja vankilakompleksi on "yksi suurimmista kokonaan säilyneistä klassisen ajan arkkitehtuurisia kokonaisuuksia Virossa ja sen lähialueilla". Lisäksi se on kansainvälisesti suojeltu kulttuuriperintökohde, ja lähivuosina sinne on tarkoitus perustaa Kansainvälinen kommunismin uhrien muistomuseo. Nykyään rakennuksen itäsiivessä on noin 1200 neliömetrin alueelle rakennettu näyttely "Kommunismi on vankila", joka kertoo paitsi rakennuksen historiasta, myös kommunismin vaikutuksesta ja sen aiheuttamista kauheuksista Virossa ja muualla maailmassa.


Patarei toimi Tallinnan keskusvankilana vuoteen 2002 asti, jonka jälken se jätettiin pitkälti ennalleen. Vuonna 2007 rakennuksesta muovattiin kulttuuripuisto, jossa on järjestetty erilaisia tapahtumia, kuten musiikkifestareita, ja vuoteen 2016 asti vankilan tilat olivat avoinna yleisölle. Vankila jäi sen jälkeen autioksi muutaman vuoden ajaksi, kunnes "Kommunismi on vankila" -näyttely avautui keväällä 2019.


Itäsiipeen sijoittuvan museon näyttelytila kattaa muistaakseni kolme kerrosta, ja pitää sisällään muun muassa vankien ulkoilukoppeja Patarein pihalla, eristyssellejä, hallinnollisia tiloja sekä vankien isompia joukkomajoitustiloja, peseytymistiloja ja yhden vankilan teloitushuoneista, joka oli käytössä viimeisen kerran vuonna 1991. Erityisesti Saksan ja Neuvostoliiton miehittäessä Viroa vuorotellen vuosien 1940 ja 1991 välillä, Patareissa teloitettiin satoja vankeja, joista suurin osa ei ollut edes ns. oikeita rikollisia, vaan pidätetty valtaosin poliittisin perustein. 


Patareissa vieraillessa tuntui uskomattomalta, että näiden seinien sisällä on vielä 18 vuotta sitten asunut vankeja. Rakennus on suunniteltu maksimissaan 1200 vangille kerrallaan, mutta esimerkiksi toisen maailmansodan aikaan siellä pidettiin parhaimmillaan yli neljää tuhatta vankia, joista suurin osa oli poliittisia vankeja odottamassa oikeudenkäyntiä, jonka jälkeen heidät joko teloitettiin tai kuljetettiin eteenpäin työleireille. 


Käytimme näyttelyn kiertämiseen noin kaksi tuntia, jonka aikana emme juurikaan pysähtyneet lukemaan mitään, vaan kuvasimme kaikki kyltit ja opasteet ja lueskelimme niitä illalla hotellissa. Olisimme varmasti saaneet Patareissa kulumaan koko päivän, jos aikataulumme olisi sen sallinut.

Kaiken kaikkiaan suosittelen vankilassa vierailua erittäin lämpimästi. Toki, se oli paikkana yksi ahdistavimmista ja surullisimmista, missä olen ikinä vieraillut, mutta juuri siitä syystä se toimi erinomaisena muistutuksena siitä, mitä ihmiset ovat kykeneviä tekemään toisilleen. 




Patarein vankilan näyttely on avoinna päivittäin toukokuusta syyskuuhun ja lipun hinta oli aikuiselta 7 euroa kesällä 2020. Vankilan osoite on Kalaranna 28, Tallinna, ja se sijaitsee aivan Lennusadama -merimuseon vieressä. Kohde ei ole esteetön, eikä sitä suositella kaikkein nuorimmille tai herkimmille.

1 kommentti :

  1. Kiva nähdä sut taas bloggaamassa, ja ihan mielettömän hienoja kuvia! Täytyy kyllä pitää toi kohde mielessä, kun korona vaan hellittää ja pääsee taas reissuun. Vaikuttaa just sellaiselta kohteelta, mitä olisi kaivannut edellisillä Tallinnan reissuilla, kun ostoskeskukset tai SuperAlko ei juurikaan kiinnosta :D

    VastaaPoista