4. marraskuuta 2017

NaNoWriMo on täällä!

...toisin sanoen, selitys tulevaan blogihiljaisuuteen! Wohoo!

Marraskuu on siis jo vuodesta 1999 ollut National Novel Writing Month, eli kansainvälinen romaaninkirjotus kuukausi, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä kirjoittamaan. Tavoitteena on kirjoittaa kolmenkymmenen päivän ajan keskimäärin 1667 sanaa päivässä, eli yhteensä 50000 sanaa kuukaudessa. Tämä vastaa arviolta noin kahtasataa sivua teksiä fonttikoolla 12 ja rivivälillä 1,5.
Mä osallistun Nanowrimoon jo kolmatta vuotta putkeen. Kahtena edellisvuonna mä olen jäänyt huimasti alle tavoitteen, koska mun into on yksinkertaisesti lopahtanut parin ensimmäisen päivän jälkeen: ensimmäisenä vuonna mä onnistuin saamaan tarinani totaaliseen umpikujaan, josta en enää saanut sitä jatkettua (noin kymmenen tuhannen sanan kohdalla), ja viime vuonna koulutyöt veivät niin paljon aikaa, etten ehtinyt kirjoittaa kuin kolmisen tuhatta sanaa.

Tänä vuonna Muru on valmistautunut Nanowrimoon heinäkuusta lähtien, ja on suunnitellut tarkasti ohjelman koko kuulle. Kuun ensimmäisenä päivänä minä, Muru ja Murun yliopistokaveri istuimme meidän olohuoneessamme, ja kirjoittelimme päät sauhuten tunnin kerrallaan, jonka jälkeen kahvittelimme tunnin, ja kirjoitimme taas tunnin. Minun ja Murun ystävän välille muodostui eräänlainen sanasota, ja loppuillasta Murun ystävä julistikin minut arkkivihollisekseen: me kisasimme siitä, kummalla on enemmän sanoja kirjoitettuna. Mun ensimmäisen päivän saldoni oli 3837 sanaa, eli yli kaksin verroin se määrä, mitä vaadittiin. Tällä hetkellä mun novellin sanamääräni lähentelee jo kymmentä tuhatta - ja ollaan vasta neljännessä päivässä, enkä ole tänään aloittanutkaan kirjoittamista!Mun novellini "Ethän lähde vielä?" on romanttinen rikosdraama, joka kertoo kahdesta 35-vuotiaasta työkaverista, joiden välille syntyy romanttinen suhde. Ongelmana on, että kumpikin miehistä on perheellinen - kotona odottaa työpäivän jälkeen vaimo ja lapset. Samaan aikaan kaupungissa tapahtuu rikos, jonka johdosta kahdeksanvuotias poika löytyy keväällä lumien sulaessa kuolleena kaupungin läpi virtaavan joen varresta, ja päähenkilöt joutuvat enemmän tai vähemmän tahtomattaan osallisiksi tämän rikoksen selvittämiseksi.

Keskeisiä teemoja tarinassa ovat ystävyys, myöhäisherännäisyys, maskuliinisuus, menettämisen pelko ja sen kanssa pärjääminen, avioero ja uusioperheen elämä, sekä kliseisesti hyvä ja paha ihmisten elämässä. Mä lähdin kirjoittamaan tarinaa ilman minkäänlaista suunnitelmaa sen suunnasta, teemoista tai muustakaan sen kirjoittamiseen liittyvistä yksityiskohdista, mutta sen aloittamisen jälkeen oon saanut todella hyvin rakennettua mieleeni jonkinlaisen juonen, jota lähdin seuraamaan, ja onnistuin valistemaan lukuisista mahdollisista teemoista itselleni ne kiinnostavimmat, joiden varaan olen tarinani rakentanut ja joiden varassa aion jatkaa.Joten joo, nyt te tiedätte vähän missä mennään, ja osaatte olla ihmettelemättä, miksei postauksia välttämättä ilmesty kerran tai kaksi viikossa, kuten olen tähän asti onnistunut kirjoittamaan. Vaikka 1667 sanaa päivässä onkin vähän reilun tunnin urakka (Muru jaksaa aina hämmästyä mun 1000 sanan tuntivauhdistani), on kilpailu Arkkiviholliseni kanssa kova, enkä aio hävitä tätä taistelua!

Psst! Jos olette kiinnostuneita seuraamaan, kuinka tarinani etenee, voitte käydä kurkistamassa reaaliaikaista tilannetta Nanowrimo-profiilistani!

7 kommenttia :

 1. Kuulostaa hyvältä. Minäkin yritän tehdä NaNoWriMoa mutta alku ei ole ollut noin upea. :) Vasta 491 sanaa. Mutta ehkä se siitä. Sinulla on kiva blogi. Olen seuraillut jonkun aikaa mutta olen huono kommentoimaan :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onneksi Nano on vielä niin aluillaan, että säkin saat varmasti vielä tavoitteet helposti kiinni! :D Tsemppiä kirjoittamiseen!

   Poista
 2. Ahaaaaaaaa... Mä olen kuullut NaNoWriMo:sta, mutta en tajunnut, että tehtävänanto on näin laaja :O Sun novellin idea kuulostaa palttiarallaa just sellaiselta kirjalta, minlä nappaisin hyllyltä mukaani, eli mä jään ainakin seurailemaan ;) Voisin kieltämättä osallistua tähän itsekin tyylillä "yksi referaatti/essee äikänkursseille päivässä"! Saisin ne ehkä joskus tehtyäkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi toimis varmasti, mulla kaveri kirjoittelee graduaan Nanon avulla. :D On tosi kätevää jäädä koukkuun kirjoittamiseen, kun on selkeät minimivaatimukset päiville ja selkeä määränpää mihin tähdätä.

   Poista
 3. Oho, kerro sitten lopulta miten kävi kirjoittamisen kanssa! :) Tuo tarinan juoni vaikuttaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tietenkin kerron, olin ajatellut muutenkin marraskuun lopussa kertoa miten kävi, vaikkei ketään olisi tämä kiinnostanutkaan. :'D Tällä hetkellä on kasassa jo 16500 sanaa, eli ollaan hyvän matkaa yli neljännes tavoitteesta kirjoitettu!

   Poista
 4. Mä olen aina rakastanut tarinoiden kirjoittamista, mutta mun suurin vastoinkäyminen siinä on aina nämä umpikujat. Luulen, että mun täytyisi luoda ensin koko tarinan juonikuvio ja käsikirjoitus ja sitten vasta lähteä muuntamaan sitä tekstiksi, jotta saisin siihen edes jonkinlaisen tolkun.

  On muuten jännä, että tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun olen tähän kirjoitushaasteeseen törmännyt. Täytyy pitää tämä mielessä ensi vuodelle, jos vaikka Inktober vaihtuisikin tähän :)

  VastaaPoista